Grote zorgen om onveilig Haïti

In de afgelopen 26 jaar is Haïti niet eerder zo onveilig geweest. Het land is totaal ontregeld. President Jovenel Moïse wil niet aftreden maar aanblijven tot 7 februari 2022. De bevolking en de oppositie eisten dat de president 7 februari 2021 zou vertrekken. Er vond die dag bijna een staatgreep plaats, maar Jovenel gaat niet weg. De oppositie heeft de Verenigde Naties nu gevraagd mee te werken aan het aftreden van de president.
Veel Haïtianen vinden Jovenel Moïse een dictator. Bandieten, waaronder ook politieagenten, vormen bendes en zijn de baas in veel zones. Het allergevaarlijkst zijn de kidnappings in Port-au-Prince en Pétionville, die dagelijks plaatsvinden. Iedereen is doelwit; volwassenen, kinderen, priesters, onderwijzers en regeringsmensen of hun partners. Ook tussen witte en zwarte mensen wordt geen onderscheid gemaakt. Meestal wordt er een half tot een miljoen US dollar geëist die binnen 72 uur moet worden betaald. In de steden is het te gevaarlijk om naar school te lopen, de scholen zijn er dicht.
De burgemeester van Port au-Prince is samen met enkele politieagenten in de bergen aan de grens met de Dominicaanse Republiek gearresteerd, nadat hij met 500.000 US dollar op zak het land uit probeerde te vluchten. De corruptie was al heel erg, maar wordt met de dag erger. Ook dit ondermijnt het functioneren van deze democratie, als wij hier nog van mogen spreken.

En ondanks dit alles zijn veel Haïtianen sterk. Zij geven niet op, houden de moed erin en leven met hoop op een betere toekomst. Want naast de wrede mensen, zijn er heel veel Haïtianen die in liefde samenleven en elkaar waar mogelijk helpen om deze bizarre tijd te overleven.

Dit vind je misschien ook leuk...