Vrijwilligers

Wouda Bakker – Beitler

Wouda geeft les aan kinderen met leerproblemen

 

 

 

 

 

 

Leerkrachten leren denkspelletjes

Vrijwilligster Wouda Bakker traint de leerkrachten op onze scholen in Haïti. Wouda reist vrijwillig en op eigen kosten enkele weken per jaar naar Haïti om leraren op te leiden en hun niveau’s bij te spijkeren.
Fantastisch!

Zij schreef dit verslag tijdens haar verblijf in Haïti in februari jl.:

Haïti verslag van Wouda Bakker vrijwilligster SNSiH 14-02-2018

Marijke Zaalberg

Marijke Zaalberg is oprichtster van Stichting Naar School in Haïti. Marijke werkt en woont al 23 jaar als vrijwilligster in Haïti

Een ‘gewone’ dag van Marijke in Haïti

Op ons verzoek eens een gemiddelde dag uit haar leven in Haïti te beschrijven reageert Marijke dat geen dag hetzelfde is omdat in Haïti altijd alles anders loopt dan verwacht. Maar zij doet toch een poging:

‘Opstaan. Ontbijten. Hekken openen. Vlagceremonie. Overleg met de administratie. Overleg met de werknemer van de moestuin over de bestelling van zaad en beplanting. Check bij het kinderopvangtehuis of de was is gedaan. Formulieren tekenen. Het dagelijks overleg met directeur Kempès over bijvoorbeeld absentieproblematiek, het functioneren van leraren en de coördinatie van projecten, zoals het huisjesproject en de uitdeling van geiten en zaden. Vader van een leerling die ziek is te woord staan. Binnenlopen bij klassen. Met de terreinwagen mensen ophalen of wegbrengen (zoals adoptieouders die voor een ‘rootsreis’ komen). Boodschappen doen. Projecten in de buurt bezoeken. Loonstrookjes tekenen. Opdracht geven tot zoektochten naar de biologische familie van adoptiekinderen. School- en boekengeld betalen voor broertjes en zusjes. Mails uit Nederland beantwoorden. Nachtportier instrueren, Enzovoort, enzovoort.’

‘Mijn vaste momenten zijn, als er geen gasten in het vrijwilligershuis zijn, opstaan om 5:30 uur, ontbijt rond 7 uur, warme lunch rond 13 uur, avondeten (brood) om 18 uur en naar bed rond 20 uur.’

In de 23 jaar dat Marijke in Haïti woont en werkt is er wel het een en ander veranderd in haar werkzaamheden. Waar zij vroeger zelf de fysieke zorg droeg voor kinderen en ook onderwijs gaf, doet zij nu vooral het organisatorische en coördinerende werk dat komt kijken bij het runnen van een grote school.

‘Tegelijkertijd,’ zo zegt ze zelf, ‘kun je stellen dat een groot deel van mijn werkzaamheden nog precies hetzelfde is, namelijk het opvoeden van de leerlingen, de ouders en het personeel. Nog steeds moet ik dagelijks toezien op de werkzaamheden van een deel van het Haïtiaanse personeel of hen (opnieuw) voordoen hoe iets moet. Dat stelt mijn geduld steeds opnieuw op de proef, maar als ik zie wat ik samen met hen in de loop van jaren heb opgebouwd dan ben ik vooral heel trots en dankbaar.’

 

Johnpeter André

Vrijwilliger in Haïti van 27 mei tot 12 juli 2017

Johnpeter André bouwt een huis voor zijn bio-moeder in 2017

Op 27 mei ben ik in Haïti aangekomen en ik was daar tot 12 juli 2017. Het was echt een prachtige en mooie ervaring. Het doel van mijn reis was een huisje te bouwen voor mijn biologische moeder Ketty en mijn zusje Saskia. Zes weken lang moest ik hard aan de bak om het huisje af te krijgen. De eerst week heb ik met een aannemer en een groepje mensen hard aan het huisje gewerkt. Het project ging heel snel. Zelf zo snel dat we na twee weken al met het dak konden beginnen.

Na een paar weken was het huisje af en hoefden we alleen nog maar kleine dingen te doen, zoals schilderen. Daarom heb ik ook nog wat werkzaamheden gedaan aan de school.
Ik ben samen met Marijke weer teruggevlogen naar Nederland. Het project Kay Ketty is nu helemaal afgerond.Ik wil Marijke heel erg bedanken voor haar gastvrijheid. Het was een mooie, gezellige tijd. Ik heb hard gewerkt en heb veel geleerd in de tijd in Haïti. Het is fijn om zoiets moois te kunnen doen en ik zal zeker nog een keer terugkomen.
Johnpeter ANDRE

Chris van der Scheer

Vrijwilliger in Nederland: Chris van der Scheer

Deze website is tot stand gekomen dankzij Chris van der Scheer van ‘PCPatrol’.

Belangeloos heeft Chris deze site voor onze stichting gebouwd. Fantastisch!
Een vakman met heel veel geduld, die zijn ICT-skills en zijn vrije tijd inzet voor de kinderen in Haïti.
Geweldig Chris!
Merci.
Zie: https://www.pcpatrol.nl
Zie: https://premium-wordpress.hosting/

Dick van Dam


Vrijwilligerswerk Haïti – September 2016 en mei 2017

Dick van Dam doet twee maanden vrijwilligerswerk Haïti.  September 2016 en mei 2017

 

 

Dick van Dam maakt in mei 2017 een prachtig kunstwerk op de tribune. Deze tribune is tevens een groot drinkwater-reservoir.

 

 

 

 

 

Lees hier Dick’s verslag;

Dick van Dam ervaringen mei 2017

 

Paul Oldenhof

Paul, Mirjam en Wilda Oldenhof in mei 2017 in Haïti

mei 2017

Weer naar school!

Na twee jaar geleden met de donateursreis ‘Ecole Soleil d’Hollande’ bezocht te hebben ben ik weer terug in Haïti. Dit keer met mijn partner Miriam en dochter Wilda.

Onveranderd: de gastvrije ontvangst van Marijke. Het is wederom een heel goed gevoel om hier te zijn. Het uitzicht over de bergen en de geur van het land. Het geluid van kinderen die onderwijs krijgen en zich uitleven op het schoolplein. Het lekkere eten.

Verder ontwikkeld: bij de rondleiding zie en merk je dat de onderwijzers veel beter op hun taak berekend zijn. Hier is het onderwijs echt gegroeid. De medewerkers rondom de school weten beter wat er van hun verwacht wordt.
De school, goed in de verf, straalt uit dat hier goed onderwijs gegeven wordt.

Zoals Marijke met overgave vertelt is het doel om personeel bij de school te betrekken en kansen te pakken zichzelf te ontwikkelen op de goede weg. Dat is te merken en geeft een fijn gevoel. Het is goed om hier te zijn en leuk om samen met Marijke dingen te doen.Marijke doet hier fantastisch werk. We hopen in de volgende nieuwsbrief ruimte te krijgen om een reisverslag te doen.

Paul Oldenhof

 

Nicolien Heikens

Vrijwilligerswerk in sept, okt. en nov. 2016

 

Nicolien Heikens, Haïti

Beste allemaal,

Ik schrijf jullie vanuit een zonnig Haïti. De orkaan is al een tijdje weggetrokken en de zon wordt met de dag sterker, heerlijk! Voor degenen die mij nog niet zo goed kennen: mijn naam is Nicolien en ik werk op dit moment drie maanden als vrijwilliger voor SNSiH. Tot begin december geef ik op ‘Ecole Soleil de Hollande’ muzieklessen en ik help bij de sportlessen. Ik doe dat met veel plezier. Elke dag geef ik drie tot vier muzieklessen aan klassen van alle leeftijden. Dat is soms heel erg lastig en uitdagend, onder andere omdat ik de les in het Frans geef. Maar het geeft ook heel erg veel voldoening als ik de vrolijke gezichtjes zie. Bij de sportlessen probeer ik de leraren wat tips te geven om hun les wat interessanter te maken voor de kinderen. En ik doe ook vaak lekker zelf mee met de lessen, wat de kinderen geweldig vinden! Mijn voornaamste doel van het geven van de lessen is de kinderen lekker te laten genieten terwijl ze ook nog wat leren. Om ze lekker bezig te laten zijn met muziek maken of sporten en even de rest van de moeilijke dingen laten vergeten. Als ik hen dan lekker bezig zie, dan geeft mij dat ook voldoening! Daarnaast maak ik heel veel verschillende andere dingen mee hier in Haïti. Zo is orkaan Matthew begin oktober langs geweest, wat toch best wel spannend was. Hij heeft ook heel veel schade aangericht op Haïti. Ook kom ik mezelf veel tegen, wat soms erg lastig is en tegenwerkt. Maar ik leer er ook heel veel van. Ik houd een blog bij op Nicolien.reislogger.nl. Daarop schrijf ik regelmatig over mijn bevindingen. Mochten jullie het leuk vinden, dan kun je daar altijd op kijken!
Vrolijke groetjes, Nicolien

Muziekles in november 2016