Nog meer onrust en onveiligheid in Haïti

Het is alweer anderhalf jaar geleden, in mei 2019, dat de laatste bezoekers bij Marijke in Haïti waren. Marijke maakte nog een lange tocht met haar gasten op de Viking om familie te bezoeken. Daarna was Haïti te onveilig. Het was eerst nog wel mogelijk om naar Pétionville te rijden om boodschappen te doen, maar na half januari 2020 kon ook dat niet meer. Kidnappings, moorden, overvallen en diefstallen zijn aan de orde van de dag. Vooral in de steden, maar het kwam ook langzaamaan naar de omgeving van onze school.
Er kwamen demonstraties tegen de president. Men dreigde zware misdrijven te plegen als de president niet zou opstappen. De president is gebleven en tot op vandaag wordt alles met de dag erger. Bandieten nemen hele zones over, zij zijn de baas en deinzen er niet voor terug om onschuldigen dood te schieten. Als iemand is gekidnapt wordt er veel losgeld geëist en regelmatig worden de slachtoffers gedood. De regering betaalt politie, onderwijzers en verpleegkundigen maanden geen loon. Dat leidt tot veel boosheid; de mensen gaan staken en zijn ontevreden. Auto’s worden in de fik gestoken en winkels vernield. Politie werkt soms samen met de bandieten, zij zijn één van hen. Door vermommingen worden zij niet herkent. Voormalige politieagenten kidnappen omdat het een zeer goede verdienste is.

Haïti glijdt steeds verder in de afgrond.

Op 18 november zijn er grote manifestaties begonnen. Men wil dat President Jovenel Moïse op 7 februari 2021 vertrekt, maar hij weigert te vertrekken. Hij zegt dat hij tot 7 februari 2022 aanblijft. Het is nog onduidelijk wanneer er nieuwe verkiezingen plaatsvinden. De hoop en verwachting is dat het daarna weer veiliger kan worden in Haïti.

Op onze school is het gelukkig veilig en kunnen wij de kinderen onderwijs, een warme maaltijd geven.

Dit vind je misschien ook leuk...