School als omgeving van Liefde – training Onderwijs in Menselijke Waarden

In november 2018 kwamen de leerkrachten van École Soleil de Hollande voor het eerst in aanraking met de filosofie en methode van het Sathya Sai Onderwijs in Menselijke waarden. Hierbij gaat het erom de menselijke waarden, die in ieder mens aanwezig zijn, aan het licht te brengen en te laten opbloeien.
Het doel is zelftransformatie en karaktervorming om uiteindelijk je ware aard te leren kennen. Hierdoor vergroot je je eigen geluk en dat van de mensen om je heen.

De vierdaagse vervolgcursus van afgelopen zomer was een verdieping met veel praktische oefeningen en opdrachten. Alle leraren van de kleuter- en basisschool namen deel, samen met 15 leraren van 3 scholen uit Port-au-Prince, die door Stichting Bon Timoun gesteund worden. De leraren verbleven bij École Soleil de Hollande. Dankzij de hartelijke ontvangst en de mooie omgeving was dit voor deze ‘stads’leerkrachten ook een prachtige vakantie!

Door presentaties, werken in groepjes, spel, lied, yoga en vele activiteiten ontdekten de leerkrachten hoe zij de vijf menselijke waarden Waarheid, Juist Gedrag, Vrede, Liefde en Geweldloosheid in zichzelf en in de kinderen tot bloei kunnen brengen; de kinderen komen vaak uit moeilijke thuissituaties. Des te belangrijker is het samen van de school een omgeving van liefde te maken.
Behalve aan de lesmethodes en activiteiten werd veel aandacht besteed aan hoe je het respect van de kinderen verdient, hoe je hun helpt bij hun concentratie en hoe je hun inzet stimuleert.

De samenwerking tussen de leraren van de verschillende scholen verliep heel goed en er is hard gewerkt. Er is zelfs in iedere school een ‘menselijke waarden comité’ gevormd om de methode dagelijks te gebruiken, zowel in aparte momenten als geïntegreerd in het gewone curriculum. Door de positieve deelname was het een fijne, inspirerende en zeer actieve training met veel plezier voor iedereen.

Katinka van Lamsweerde
Trainer of the European Sathya Sai Education institute

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...