Haïti glijdt in de afgrond

Haïti, een land in zeer grote nood

De krantenkoppen luidden ‘Haïti gaat dood! Erger kan niet! Haïti glijdt in de afgrond!’. Wat is er aan de hand? Mensen in Haïti zijn boos, heel boos. Zij vinden dat de regering en president Jovenel Moïse het land niet goed leiden. Men verdenkt hen van corruptie op grote schaal. Geld voor hulp uit Venezuela zou niet gebruikt zijn voor opbouw waardoor armen een beter leven zouden krijgen. Veel Haïtianen willen dat president Jovenel opstapt.

De grote boosheid is er al sinds juli 2018. Duizenden mensen demonstreren en uiten hun onvrede op een geweldloze manier. Anderen protesteren met veel dreiging en grof geweld onder leiding van gangsters en gesteund door oppositiepartijen. Zij blokkeren wegen met brandende barricades, overvallen bedrijven en winkels, roven alles leeg en steken het in de fik.
Bendes rijden rond op motoren en laten een spoor van vernieling na. Er wordt olie gegoten op wegen en hellingen, zodat auto’s wegglijden als ze remmen. Door de brandende barricades en met stenen gooiende of schietende mannen, is Haïti totaal onveilig geworden. De politie staat machteloos, zij worden met stenen bekogeld of overvallen. Politiebureaus worden leeggeroofd en wapens en munitie worden buit gemaakt. In Kenscoff was er bij onlusten nog maar één politieman in uniform. De anderen waren te bang om aangevallen te worden.

Door deze onlusten ligt de handel stil en wordt er geen omzet gemaakt. Veel Haïtianen verliezen daardoor ook hun baan. Er is zwarte handel ontstaan in onder andere brandstof en voedsel; de prijzen schieten omhoog.
Haïti glijdt verder en verder weg in armoede, de bevolking is moe. Het lijkt een diep gat. Voor Haïtianen voelt het alsof zij via allerlei ‘touwladdertjes’ aan het overleven zijn. Het is diep triest. De consequenties zijn verschrikkelijk, mensen lijden enorm! Maar men heeft aangekondigd door te gaan totdat de president is opgestapt.

Ik hoorde een triest verhaal: Een man had na enkele dagen zoeken eindelijk brood voor zijn gezin gevonden. Maar hij kon het brood niet betalen: de prijs was vijfmaal zo hoog geworden.

Eind oktober 2019, Kablain Haïti, Marijke Zaalberg

Dit vind je misschien ook leuk...